Wykonanie

W ubiegłym tygodniu zostałam zaproszona na warsztaty sushi w poznanskiej Akademii Gotowania na Nowowiejskiego. Prowadził je Mateusz, ktory na co dzień pracuje w restauracji GOKO.Zrobiliśmy kilka rodzajów sushi z różnymi składnikami. Najpierw rozne
maki – futomaki z
łososiem,
ogórkiem, daikon,
grzybami shitaki. Pod kierunkiem prowadzącego sprawnie zwijaliśmy rolki.


Nauczylismy sie tez ich prawidłowego dzielenia.
Potem przyszła kolej na proste, jednoskładnikowe hosomaki.


Zrobiliśmy jeszcze nigiri z
rybą maślaną, w międzyczasie zapoznając się z techniką gotowania
ryżu i doprawiania go. Mateusz ciekawe opowiadał o kuchni japońskiej i o pracy sushimasterow. Na koniec dowiedzielismy się o zbliżającym się wydarzeniu w restauracji GOKO – rozbiorze wielkiego
tuńczyka przez sushimasterow.Ja bardzo lubię sushi, szczególnie te z
rybą lub
owocami morza. Warsztaty były dla mnie ciekawym doświadczeniem i kolejną okazją do smacznego spędzenia czasu w miłym towarzystwie.

Zobacz wpisy← „Marynowane patisony” „Zaproszenie na Restaurant Week –
MOMO, Poznań ul Szewska 2” →