Wykonanie
Kiedy trzeba zrobić coś na szybko :)Dla wielbicieli babek, bo mąż to smaruje babkę
masłem lub
dżemem :)

Przepis:6 jaj1,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka kartoflanki
kakao (kiedy chcemy
mieć babeczkę dwukolorową)Wykonanie:1.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę2. Do ubitych jaj dodajemy
mąkę z proszkiem. Mieszamy.3. Dodajemy
ocet4. Dodajemy
olej5. Wszystko mieszamy.6. Wylewamy na uszykowaną formę babkową (natłuszczoną
margaryną i wysypaną
bułką tartą, bądź
kaszą manną)7. Do 1/4 porcji ciasta można dodać łyżkę
kakao. Wymieszać i wlewać na jasne ciasto. Otrzymamy w ten sposób babkę dwukolorową.8. Pieczemy w temperaturze 160 st.C. około godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona. Patyczek musi być suchy :)

