Wykonanie
Muffinki powstały w celu zapewnienia porządnej
dawki energii podczas bezprzerwowych zajęć na uczelni. I działają! :-) Szybkie w przygotowaniu, a dzięki
mące pełnoziarnistej wnoszą dodatkowo trochę wartości niż tylko same węglowodany :-)Oczywiście
mąkę pełnoziarnistą można zastąpić białą pszenną, z pewnością będą delikatniejsze w smaku, a środek urozmaicić np. dodaniem
waniliowego serka. Przyjemnie komponują się również z polewą z
białej czekolady.Składniki-2 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej-1 szkl.
mleka-1 duże
jajko-1/2 szkl.
oleju-1/2 szkl.
cukru brązowego-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-
figi suszone-2 op.
cukru wnailiowegoPrzygotowanieSuche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre. Połączyć obie masy i dokładnie przemieszać. Foremki (lub blachę) do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę nakładać łyżką.
Figi suszone pokroić na drobne kawałki. Powciskać po kilka kawałeczków w każdą babeczkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze ok. 200st.
Smacznego :-)