ßßß Cookit - przepis na Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli

Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli

nazwa

Wykonanie

Soczewicę uwielbiam, a jej połączenie z imbirem i papryczką chilli okazało się idealne na zimne przedwiośnie. Przepis znalazłam w magazynie 'Dobre Rady' i już wiem, że trafi na listę moich ulubionych.
Składniki
-200 g czerwonej soczewicy
-1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego
-1 puszka krojonych pomidorów (400g)
-2 średnie marchewki
-1 czerwona cebula
-1 papryczka chilli
-2 łyżki oleju
-2 ząbki czosnku
-kawałek imbiru (ok. 3cm)
-kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kolendry (do dekoracji)
-sól i czarny pieprz
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać, a paryczkę gęsto ponakłuwać (np. wykałaczką). Obrać imbir i przekroić na pół. Obrane marchewki pokroić na nieduże kawałki, soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew, imbir, chilli i smażyć chwilę razem. Wrzucić soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć chilli oraz imbir i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać przyprawy.
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/03/krem-z-soczewicy.html