Wykonanie
Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników
jabłek i
cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić
jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-)SkładnikiCiasto:-1/2 kg
mąki-150 ml
jogurtu naturalnego-25 dag
masła-torebka
cukru wanilinowego-2 dag
wiórków kokosowych-
sól-
jajkoNadzienie:-6
jabłek-2
torebki cukru cynamonowego-po 5 dag
rodzynek i
orzechów laskowychPrzygotowanie
Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z
cukrem cynamonowym, posiekanymi
orzechami i
rodzynkami.
Mąkę zagnieść z
jogurtem,
masłem,
jajkiem,
cukrem wanilinowym i szczyptą
soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie
ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej).Smacznego ;)