Wykonanie
Puszyste z nutą
miodu. Idealne z
kubkiem mleka na śniadanie ;-)Składniki-30 dag
mąki-opakowanie
suszonych drożdży-8 dag
rodzynek sułtanek-3 łyżki
sezamu-3 łyżki
miodu-szczypta
soli-50 ml
oleju słonecznikowego-
jajko-
masło lub
margaryna do formyPrzygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. W środku zrobić niewielkie wgłębienie, wsypa
suszone drożdże. Zalać niewielką ilością ciepłej
wody (ok. 2 łyżek), lekko przemieszać, zasypać
mąką z brzegów. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na15-20 minut.Do miski dodać
rodzynki, 2 łyżki
sezamu,
miód i szczyptę
soli. Wlać ok 180 ml
wody i
olej słoneznikowy, dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Miskę przykryć ścierezką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Formę do keksu posmarować
masłem lub
margaryną. Włożyć wyrośnięte ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
Jajko rostrzepać, posmarować wierzch ciasta, posypać pozostałym
sezamem. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190st. Piec 40 minut. Odstawić do ustudzenia. Delikatnie wyjąć z formy.

Smacznego :)