ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem jaglanym.

Tarta z kremem jaglanym.

nazwa

Wykonanie

Jak obiecałam dziś ode mnie przepis na pyszną tartę na spodzie gryczano-ryżowym z odrobiną mąki kukurydzianej i obłędnym kremem jaglanym ;) Kruche ciasto gryczano-ryżowe było eksperymentem, gdyż nigdzie nie mogłam znaleźć, czy ktoś takie robił i czy wyszło. Na początek ciasto zrobiłam z 1/4 składników, by sprawdzić, co z tego będzie :D I na szczęście udało się! Ciasto jest bardzo, bardzo kruche, przy pieczeniu troszkę popękało, ale nie szkodzi, gdyż wykładamy na nie gęsty krem, który ładnie wszystko spoi. Większość z nas pamięta różne tarty przygotowywane przez nasze babcie, ciocie, mamy, zazwyczaj z kremem budyniowym, z jego smakiem jest związanych wiele wspomnień ;]
Przepis na krem podglądnęłam u Jadłonomii ;)
Składniki:
kruche ciasto podobnie jak w linku (klik), z tym, że:
* 95 g mąki gryczanej (użyłam mąki Melvit)
* 95 g mąki ryżowej (Melvit)
* 10 g mąki kukurydzianej
krem jaglany:
* pół szklanki kaszy jaglanej (użyłam firmy Sante); 1,10 zł
* 3 szklanki mleka; 1,50 zł
* pół szklanki cukru (użyłam muscovado); 1,50 zł
* 3 łyżki oleju (najlepiej taki, który nie zmienia smaku - ryżowy, winogronowy)
* sok z połowy cytryny; 0,50 zł
* skórka otarta z całej cytryny; 0,50 zł
* szczypta soli
ulubione owoce
Koszt: ciasto będzie troszkę droższe niż zwykłe (ok. 3,50 zł), gdyż cena mąki gryczanej i ryżowej to ok. 7 zł, natomiast cena kremu to ok. 3,60 zł
Czas przygotowania: ok. 1h 10 min. ciasto (razem ze schłodzeniem i pieczeniem), krem ok. 40 min.
Przygotowanie:
1. Formę do tarty wylepiamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę. Pieczemy 15 min. z obciążeniem w 180 stopniach, potem pozbywamy się fasoli i papieru i dopiekamy 20-25 min. aż stanie się złociste.
2. Pora na krem. Do rondelka wrzucamy kaszę (wcześniej przepłukujemy ją tak jak jest to napisane na opakowaniu), skórkę z cytryny, cukier, sól, dolewamy sok z cytryny, olej i mleko, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kasza musi wchłonąć większość mleka.
3. Gdy kasza jest miękka, ściągamy ją z ognia i blendujemy na gładką masę.
4. Następnie masę szybko wykładamy na spód tarty i dekorujemy owocami (krem szybko zastyga). Odstawiamy do schłodzenia.
5. Gotowe! Życzę smacznego ;)
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Przypominam jeszcze o głosowaniu na przepis na nutellę! Wystarczy dać "lubię to" ;)
http://www.comfortfood.pl/nutella-12/
Źródło:http://kuchniapostudencku.blogspot.com/2013/09/tarta-z-kremem-jaglanym.html