Wykonanie
Jak obiecałam dziś ode mnie przepis na pyszną tartę na spodzie gryczano-
ryżowym z odrobiną
mąki kukurydzianej i obłędnym kremem jaglanym ;) Kruche ciasto gryczano-
ryżowe było eksperymentem, gdyż nigdzie nie mogłam znaleźć, czy ktoś takie robił i czy wyszło. Na początek ciasto zrobiłam z 1/4 składników, by sprawdzić, co z tego będzie :D I na szczęście udało się! Ciasto jest bardzo, bardzo kruche, przy pieczeniu troszkę popękało, ale nie szkodzi, gdyż wykładamy na nie gęsty krem, który ładnie wszystko spoi. Większość z nas pamięta różne tarty przygotowywane przez nasze babcie, ciocie, mamy, zazwyczaj z kremem budyniowym, z jego smakiem jest związanych wiele wspomnień ;]Przepis na krem podglądnęłam u Jadłonomii ;)

Składniki:kruche ciasto podobnie jak w linku (klik), z tym, że:* 95 g
mąki gryczanej (użyłam
mąki Melvit)* 95 g
mąki ryżowej (Melvit)* 10 g
mąki kukurydzianejkrem jaglany:* pół szklanki
kaszy jaglanej (użyłam firmy Sante); 1,10 zł* 3 szklanki
mleka; 1,50 zł* pół szklanki
cukru (użyłam muscovado); 1,50 zł* 3 łyżki
oleju (najlepiej taki, który nie zmienia smaku -
ryżowy,
winogronowy)* sok z połowy
cytryny; 0,50 zł* skórka otarta z całej
cytryny; 0,50 zł* szczypta
soliulubione
owoceKoszt: ciasto będzie troszkę droższe niż zwykłe (ok. 3,50 zł), gdyż cena
mąki gryczanej i ryżowej to ok. 7 zł, natomiast cena kremu to ok. 3,60 złCzas przygotowania: ok. 1h 10 min. ciasto (razem ze schłodzeniem i pieczeniem), krem ok. 40 min.Przygotowanie:1. Formę do tarty wylepiamy
ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy
fasolę. Pieczemy 15 min. z obciążeniem w 180 stopniach,
potem pozbywamy się
fasoli i papieru i dopiekamy 20-25 min. aż stanie się złociste.


2.
Pora na krem. Do rondelka wrzucamy
kaszę (wcześniej przepłukujemy ją tak jak jest to napisane na opakowaniu),
skórkę z cytryny,
cukier,
sól, dolewamy
sok z cytryny,
olej i
mleko, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Kasza musi wchłonąć większość
mleka.





3. Gdy
kasza jest miękka, ściągamy ją z ognia i blendujemy na gładką masę.


4. Następnie masę szybko wykładamy na spód tarty i dekorujemy
owocami (krem szybko zastyga). Odstawiamy do schłodzenia.

5. Gotowe! Życzę smacznego ;)



http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470Przypominam jeszcze o głosowaniu na przepis na nutellę! Wystarczy dać "lubię to" ;)http://www.comfortfood.pl/nutella-12/