Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was ciekawą i bardzo prostą propozycję na śniadanie lub brunch. Co powiecie na pyszne tosty z
serem Castello,
szynką parmeńską i
rukolą, a do tego
jajko na miękko i ożywczo zielony sok z kiwi? To świetny pomysł na śniadanie na pracowity dzień, bowiem jest ono bardzo pożywne:)) Dodatkowo
owoce kiwi są bardzo zdrowe, bogate w witaminy z grupy B, C, E, cynk i fosfor. Dzięki zawartości witaminy E
kiwi jest doskonałym antyoksydantem i opóźnia proces starzenia. Codzienne spożywanie
kiwi może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na
raka. Jednym słowem chyba warto spożywać te pyszne, zielone
owoce:)Porcja dla 2 osób

Składniki:-8
owoców kiwi-1 szklanka
wody mineralnej-opcjonalnie łyżka
cukru-8 kromek
chleba np. żytniego z ziarnami, może być
razowy-kostka
sera Castello-4 małe plasterki
szynki parmeńskiej-garść
rukoli-odrobina
masła-
natka pietruszki dla ozdoby-2
jajka-
sólSposób przygotowania:1. Obieramy
kiwi, następnie przy pomocy melaksera lub blendera uzyskujemy gęsty sok, do którego dodajemy szklankę
wody mineralnej. Możemy do smaku dosłodzić jeśli
kiwi są zbyt kwaśne. Przelewamy do szklanek.2. Gotujemy
jajka na miękko w niewielkim rondelku z
wodą.
Jajka gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania się
wody. Po tym czasie przelewamy
jajka zimną
wodą i przekładamy na podstawki do jaj.3. Przygotowujemy w międzyczasie tosty:-kromki
chleba smarujemy cienką warstwą
masła, na to kładziemy plasterek
szynki parmeńskiej, 2 plasterki
sera i odrobinę
rukoli. Przykrywamy drugą kromką
chleba. Pieczemy w piekarniku przez ok 5 minut w temperaturze 220 stopni,
chleb powinien być złocisty i chrupiący.Smacznego!