ßßß Cookit - przepis na Najzdrowsze sezamowo-bakaliowe batoniki

Najzdrowsze sezamowo-bakaliowe batoniki

nazwa

Wykonanie

Wszyscy wiemy, że podróże kształcą. Poznajemy kulturę, zwyczaje, zabytki, ludzi i oczywiście w moim przypadku kuchnię. Londyn, to miejsce, w którym spędziłam kilka wspaniałych dni moich wakacji. Będąc tam, czułam się jak ryba w wodzie. Zachwyciła mnie mentalność ludzi, bezstresowe życie, tradycje. Poznałam ludzi, prowadzący vegański tryb życia. Pokochałam humus, avocado, kanapki z masłem orzechowym i warzywami, wędzone tofu i mleko sojowe. Nie sądziłam, że dieta wegańska może być taka smaczna i taka urozmaicona!! Zachwyciły mnie też batoniki, które były zrobione wyłącznie z ekologicznych składników(orzechy, bakalie, itp.). W Polsce niestety nie mogłam znaleźć podobnych, dlatego sama zaczęłam kombinować i w końcu udało się :)
W związku z tym, że kupiłam pastę tahini(którą wkrótce wykorzystam do zrobienia humusu) moje batoniki będą mocno sezamowe :)
- ok. 80 g sezamków
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
- garść orzechów ziemnych
- garść suszonych śliwek
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki prawdziwego miodu
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy orzechy, migdały i sezamki, miksujemy, aż uzyskamy drobne kawałki. Następnie dodajemy śliwki, żurawinę, rodzynki, nadal miksujemy do rozdrobnienia owoców. Kiedy całość dobrze się zmiksuje dodajemy pastę tahini i miód, ponownie miksujemy. Powinna wyjść masa lekko klejąca, łącząca ze sobą wszystkie składniki(jeśli tak nie jest możemy dodać jeszcze jedną łyżkę miodu lub tahini).
Masę przekładamy na papier do pieczenia. Formujemy batoniki, ciasteczka, kulki...
Smacznego :)
A tak razem z Zosią spędziłyśmy ostatnie dni wakacji :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/08/najzdrowsze-sezamowo-bakaliowe-batoniki.html