ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto z masą malinowo - czekoladową

Czekoladowe ciasto z masą malinowo - czekoladową

nazwa

Wykonanie

Jeszcze parę dni i koniec codziennych wypieków, buszowania z rana i późnym wieczorem w kuchni. Oczywiście będę starała się coś od czasu do czasu umieszczać na blogu, ale będzie to trudne bo w domu będę w weekendy ( i to nie wszystkie). Przeprowadzka robi swoje.
Korzystając z ostatnich dni wakacji piekę przeróżne ciasta, robię różne desery, owsianki i zapycham się pysznym serkiem wiejskim.
To ciasto ostatnio robi furororę w moim domu. Robię je już 3 raz w tak krótkim czasie. Czekoladowe spody biszkoptowe przełożone masą czekoladowo-malinową. Całość polane czekoladą i udekorowane świeżymi malinami. Uwieeeelbiam to ciasto :))
Składniki na biszkopt :
- 6 jajek
- 200 g mąki ( ok. 3\4 szklanki)
- 100 gram mlecznej czekolady
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- łyżka kakao
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
+ masło do wysmarowania formy i mąka do wysypania
- 200 g czekolady mlecznej
- ok. 500 g malin
Dodatkowo : malinówka ( lub sok malinowy) do nasączenia biszkoptów, 100 g rozpuszczonej, mlecznej czekolady na wierzch, maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąka.
Mleczną czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem na gładką i gęstą masę. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i kakao, wymieszać. Potem dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Następnie ubić białka z dodatkiem soli na sztywną pianę i po jednej łyżce dodawać do masy( mieszać delikatnie drewnianą łyżką).
Masę delikatnie przelać do formy do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec przez ok.20-25 minut. Po wyciągnięciu, odczekać by całkowicie biszkopt ostygł i przekroić go w miarę możliwość na 2 lub 3 krążki.
W czasie gdy biszkopt stygnie możemy wziąć się za masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy do niej rozdrobnione widelcem maliny. Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy przekroimy biszkopt, pierwszy krążek nasączamy malinówką rozcieńczoną z wodą (lub woda z sokiem malinowym) smarujemy masą i nakładamy kolejny krążek, nasączamy i ponownie smarujemy. Ostatni biszkopt układamy na wierzch, nasączamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Na koniec dekorujemy świeżymi malinami.
(W przypadku gdy nie uda nam się przekroić biszkoptu na 3 części można przekroić na dwie. Wtedy cała masa idzie na pierwszy nasączony biszkopt).
Smacznego :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/08/czekoladowe-ciasto-z-masa-malinowo.html