Wykonanie

Kolejne bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie z
makaronem.
Sos jest bardzo aksamitny, idealnie oblepia
makaron tworząc pyszne i sycące danie.Składniki (na 2 porcje):- ok. 250 g
makaronu (u mnie tagiatelle)- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 150 ml
śmietanki 30%- pół szklanki
wody z gotowania
makaronu- łyżeczka
oliwy- 1 mała
czerwona cebula- 2 ząbki
czosnku- 1
cukinia- ok. 1 szklanka mrożonego,
zielonego groszku-
przyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazyliaMakaron gotujemy, przed odcedzeniem odlewamy pół szklanki
wody z gotowania.
Cebulę i
czosnek siekamy,
cukinię kroimy w grubsze ćwierćplasterki, wszystko podsmażamy na
oliwie. Po krótkim podsmażeniu dodajemy mrożony
groszek,
przyprawy i
wodę, krótko dusimy pod przykrywką. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy
śmietankę i koncentrat, gotujemy aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodajemy
makaron i mieszamy.Smacznego!Inne przepisy na dania z
makaronem:Spaghetti z
sosem pomidorowo -
bazyliowymSpaghetti aglio
olio e peperoncino