Wykonanie
Załapałam się na promocję
żurawiny w Tesco, kupiłam z pół kilo i myślałam sobie co by z niej wyczarować. Padło na muffinki (bo dawno ich nie było). Dodalam
banany,
otręby gryczane i owsiane i
gorzką czekoladę. Są cudownie pyszne, wierzcie mi.Proporcja na 15 sztukCo trzeba?suche:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
otrębów owsianych2 łyżki
otrębów gryczanych2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliszczypta mielonego
imbiru1 paczuszka
cukru wanilinowego+1 łyżka brązowego120 g
suszonej żurawiny50 g posiekanej
gorzkiej czekoladymokre:2
jajka100 g roztopionego
masła180 g
jogurtu naturalnego (mały kubeczek)3
bananyCo i jak?W naczyniu nr 1 wymieszać składniki suche oprócz
żurawiny i
czekolady- one idą na koniec.W naczyniu nr 2 rozbełtać
jajka,
banany obrać i rozdrobnić widelcem, dodać
jogurt, roztopione i ostudzone
masło.Do mokrych składników wlać suche składniki, na sam koniec dodać
żurawinę.Wymieszać, nakładać ciasto do papilotek.Piec w 180 stopniach 20 minut.Muffinki są gotowe, gdy się ładnie zarumienią.Smacznego!