Wykonanie
Austriacka, ciekawsza wersja szarlotki, która smakuje obłędnie na ciepło z sosem
waniliowym.Robiłam je po raz pierwszy i naprawdę nie jest trudne w wykonaniu.Przepis na dwa długaśne strudelki.Co trzeba?Na ciasto:250 g
mąki 5501
jajko100 ml
mleka1 duża łyżka miękkiego
masła1 łyżka
octuszczypta
soliNadzienie:1 kg kwaśnych
jabłek100 g
rodzynek3 łyżki
rumu80 g
cukru70 g
bułki tartej70 g
masła2 łyżki
cynamonuCo i jak?
Mąkę wsypać do miski. Dodać
jajko,
sól, miękkie
masło,
ocet i lekko podgrzane
mleko. Zagniatać elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie naszego strudla.Obrać
jabłka, wyjąć nasiona, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z
cynamonem,
rodzynkami,
cukrem i
rumem.
Masło(50g) roztopić na patelni, dodać
bułkę tartą, przyrumienić. Odstawić do wystygnięcia.Kolejne 20 g również roztopić ale w osobnym garnuszku, również odstawić.Wyjmujemy ciasto, dzielimy na pół.Blat podsypać
mąką i wałkować ciasto baaardzo cienko (da się zrobić) na kształt prostokąta.Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym
masłem, następnie wcześniej roztopioną zasmażką bułczano-
maślaną, pamiętając by zostawić kilka cm od brzegów. Na to kładziemy
jabłka, najlepiej suche.I zawijamy, najpierw krótsze boki założyć na nadzienie a
potem zawijamy jak roladę wzdłuż dłuższego
boku.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym
masłem i do piekarnika na 180'- 190', piec około 40 min, doglądać :)Strudel ma się ładnie zarumienić.Podawać na ciepło z
lodami lub z sosem
waniliowym albo po prostu z
cukrem pudrem.Smacznego!