ßßß
Potrawa piątkowa, zdrowa, idealna na budowanie masy. Mięciutki makaron idealnie współgra z aromatycznym tuńczykiem i oliwkami. Chrupiąca warstwa parmezanu dopełnia harmonii smaku.Składniki na ok. 4-5 porcji:jeden brokuł300g makaronupuszka tuńczyka100g zielonych oliwekziołowy serek topiony150g śmietanysólpieprzoreganoparmezanoliwa do wysmarowania naczynia
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na "al dente" w wodzie z łyżeczką sody (dzięki sodzie brokuł nie traci koloru). Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Śmietanę podgrzewamy delikatnie na małym ogniu, dodajemy serek i mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Oliwki kroimy na ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, Wrzucamy makaron, brokuł, polewamy sosem i mieszamy. Na górę posypujemy oliwkami, następnie tuńczykiem, potem cienką warstwą parmezanu. Zapiekamy ok. 20 minut.Wykładamy na talerze i dodatkowo posypujemy parmezanem.