Składniki:370g mąki500ml kwaśnego mleka3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia300g jabłek lub gruszekolej do smażeniadżem np.truskawkowycukier puderOwoce myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Mleko mieszamy z jajkami i mąką; ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, pulchnej masy. Dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dokładamy owoce. Na patelni rozgrzewamy głęboki olej i na gorący kładziemy łyżką racuchy. Rumienimy z obu stron. Odsączamy. Kładziemy jednego racucha na talerz smarujemy go dżemem i przykrywamy drugim. Posypujemy cukrem pudrem.MOŻNA UŻYĆ ZWYKŁEGO MLEKA, CIASTO BĘDZIE WTEDY TROCHĘ RZADSZE. TRZEBA WTEDY NA ETAPIE MIESZANIA Z MĄKĄ I JAJKAMI UŻYWAĆ MIKSERA.ZAMIAST DŻEMU POLECAM RÓWNIEŻ TWARÓG, SERKI HOMOGENIZOWANE LUB CO TYLKO SOBIE WYMYŚLICIE :)