Wykonanie
składniki: na ciasto50 g
margaryny do pieczenia1
jajko100 g
mąki tortowejszczypta
soli1 łyż.
cukru pudrudżem porzeczkowyowoce na krem250 ml
mleka3
żółtka1 łyż.
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru2 łyż.
margaryny do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 150°C.
Mąkę posiekać z
margaryną. Dodać
cukier i
sól i ponownie posiekać. Wbić
jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować do kształtu koła większego od dna foremki o ok. 2 cm. Przełożyć do foremki. Wyrównać brzegi, spód nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier i
suchą fasolę ( zamiennie można użyć tekturki w kształcie dna foremki). Piec przez 15 min, po czym wyciągnąć papier z
fasolką i piec przez kolejne 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Przygotować krem.
Żółtka utrzeć razem z
cukrem i
mąką na jasną gładką masę.
Mleko wlać do garnuszka i zagotować.Po zagotowaniu cienką strużką wlewać do masy jajecznej, cały czas miksując.Następnie przelać masę z powrotem do garnuszka i podgrzewać aż zgęstn
ieje i będzie miała konsystencję gęstego
budyni u. Przez cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodawać stopniowo
margarynę i zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć
dżem z porzeczki i rozsmarować. Następnie krem i
owoce.Smacznego!