Wykonanie
Musze się do czegoś przyznać: nie lubię
jajek. Jest to mój wróg nr 1 jeśli chodzi o jedzenie. Jajecznica w ogóle nie wchodzi w skład moich posiłków :P Za to carnbonara jest miłym wyjątkiem, tu
jajko jest idealnym dopełnieniem potrawy, choć gdy pierwszy raz rozprawiałam się z tym przepisem miałam nie lada ubaw. Dziś, zarówno ja, jak i reszta domowników, dla których mam okazje gotować, zajadamy się
makaronem z tym oto sosem.Nie ma co się przejmować połączeniem tych składników, raz na jakiś czas, każdy z nas ma potrzebę zaszaleć, zjeść coś kalorycznego. Pamiętajcie, jedzenie ma sprawiać nam przyjemność! A Wy ci sądzicie o spaghetti carbonara?Składniki (na 4 porcje):500 g
makaron spaghetti20 g
szynki wędzonego boczku250 ml
śmietanki (30%) lub
serka mascarpone3
żółtka1 ząbek
czosnku4
szalotki (lub 1 duża
cebula)1 łyżka tartego
parmezanusól i
pieprzBoczek pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczy, prawdopodobnie będzie miał w sobie wystarczającą jego ilość). Po około 3-4 minutach
boczek zdejmij z patelni. Na tej samej patelni (nie myj jej!), dodaj odrobinę
oliwy i zeszklij
cebulkę. Na sam koniec dodaj
czosnek i smaż kilka minut (uważaj żeby się nie przypalił). W międzyczasie ugotuj
makaron al dente. Następnie roztrzep żółta w miseczce, dodaj do nich połowę
śmietany,
ser,
sól,
pieprz i dokładnie wymieszaj. Drugą połowę
śmietany dodaj na patelnię, wcześniej dorzuć odłożony
boczek. Przykręć ogień do minimum, odczekaj chwilę, aby patelnia nie była rozgrzana i dodaj masę jajeczno-
śmietanową.Wcześniej ugotowany
makaron wrzuć na patelnie, dokładnie wymieszaj. Na koniec można dodać większą ilość zarówno
sera jak i dodatkowo doprawić.