Wykonanie
Składniki:400g
makaronu ( świderki, spaghetti, kolanka, kokardki - co kto woli )400g
mrożonego szpinaku ( ja używam kostki
Szpinak mrożony z
śmietanką Green Grocer's (Lidl) ale może być też
Szpinak "brykiet" z Biedronki -* wówczas należałoby dodać ze dwie łyżki
śmietany 18% )jedna
pierś z kurczakaser do posypania
Cheddar,
Parmezan lub
MozzarellaPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, na patelni podsmażamy
mięso pokrojone w kostkę z dodatkiem
soli, do czasu aż
kurczak nabierze złotego koloru, dodajemy do tego
mrożony szpinak i przykrywamy.Dusimy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Można do smaku dodać trochę
śmietany*,
masła,
soli i
pieprzu albo
gałki muszkatołowej.
Szpinak powinien być przynajmniej odrobinę gorzki i pikantny.Na sam koniec dodajemy ugotowany makron i łączymy. Całość można lekko podsmażyć posypując tartym
serem i przykryć na chwilę aby
ser zdążył się stopić.