Wykonanie

Porcja dla 2 osóbczas 2 godzinySkładniki:30 dag
szynki wieprzowej1 duża
marchew1
pietruszka1
cebulałyżka
masła2 łyżki
mąkiwoda,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprzPrzygotowanie:
cebule kroimy w kostkę, pozostałe składniki kroimy w kawałki o podobnej wielkości.
Cebule i
mięso smażymy na patelni, co chwile mieszając wszystko tak by się równo przysmażało do momentu aż zacznie się delikatnie przypalać. ( im mocniej się przypali tym sos będzie ciemniejszy - WAŻNE nie może się spalić ) Do smażącego się
mięsa wlewamy około litra
wody i wrzucamy warzywa oraz
liść laurowy i
ziele angielskie.Pozwalamy się gotować na małym ogniu około 30 min, aż
woda zredukuje o około połowę, dodajemy
masło, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem w słoiku utrzepujemy
mąkę z niewielką ilością zimnej
wody, wlewamy do sosu intensywnie mieszając.Ilość
mąki możemy indywidualnie zmieniać w zależności od ego jaki gęsty sos chcemy otrzymać.gotujemy jeszcze przez min.Podajemy z
kaszą gryczaną,
makaronem, ewentualnie
ryżem czy ziemiankami.