Wykonanie

SKŁADNIKI1,5 szklanki
ryżu3 szklanki
wodysól i
pieprz100 g
sera żółtego100 g
salami lub innych
wędlin2
jajka (1
jajko do panierki)
bułka tartaolej do smażeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż
woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego
ryżu dodać pokrojoną drobniutko
salami lub jakieś
wędliny czy
boczku,
jajko,
pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki
sera.

Kawalek
sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z
ryżu uformować kulki wielkości dużej
mandarynki i w każdą z nich wcisnąć małą kosteczkę
sera.

Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym
jajku a
potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.



Kulki można też upiec w piekarniku. Można je podawać ciepłe zamiast
ziemniaków czy
kaszy lub jako samodzielne danie np z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki.SMACZNEGO :)
