ßßß Cookit - przepis na Szybka chińszczyzna

Szybka chińszczyzna

nazwa

Wykonanie

Chińszczyznę w tym wydaniu nauczyłam się robić od mamy. Pasuje mi jej smak, a samo przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (użyłam BONDUELLE China Mix, w której skład wchodzą: kiełki fasoli mung, marchew, papryka czerwona, por, grzyby chińskie mun, kiełki bambusa)
dodatkowo 3/4 szklanki grzybów chińskich mun (suszone trzeba wcześniej namoczyć w wodzie - najlepiej z rana, parę godzin przed przygotowaniem całego dania)
100 g makaronu ryżowego (nitki)
1 podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy słodki
sos chili słodki
sól, pieprz cayene, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka pięć smaków
Lista zakupów.
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w nie za dużą kostkę, solimy i posypujemy przyprawą curry - odstawiamy na bok.
W średnim garnku wstawiamy osoloną wodę na makaron. Po jej zagotowaniu wyłączamy gaz i wrzucamy pokruszony makaron i przykrywamy. Czas zaparzania zależy od tego jak miękki chcemy uzyskać makaron. Bo jego przygotowaniu odstawiamy go na sitko, by ociekł z nadmiaru wody.
Mieszankę chińską podsmażamy w woku, dodajemy do niej dodatkowo pokrojone w cienkie paski grzybki mun. Gdy warzywa nabiorą miękkości solimy całość, a na oddzielnej patelni podsmażamy przygotowanego wcześniej kurczaka. Gdy z warzyw odparuje woda doprawiamy je do własnego smaku pieprzem cayene, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka pięć smaków, na koniec dodajemy sos sojowy oraz sos chili i dokładnie wszystko mieszamy. Nie podaję ilości ponieważ sama robię wszystko "na oko" wg własnego smaku. Gdy całość się dobrze "przegryzie" dodajemy do warzyw makaron i kurczaka i ponownie dokładnie mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/01/szybka-chinszczyzna.html