Wykonanie
Chińszczyznę w tym wydaniu nauczyłam się robić od mamy. Pasuje mi jej smak, a samo przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:2 opakowania
mieszanki warzywnej chińskiej (użyłam BONDUELLE China Mix, w której skład wchodzą:
kiełki fasoli mung,
marchew,
papryka czerwona,
por,
grzyby chińskie mun,
kiełki bambusa)dodatkowo 3/4 szklanki
grzybów chińskich mun (suszone trzeba wcześniej namoczyć w wodzie - najlepiej z rana, parę godzin przed przygotowaniem całego dania)100 g
makaronu ryżowego (
nitki)1 podwójna
pierś z kurczakasos sojowy słodkisos
chili słodki
sól,
pieprz cayene,
pieprz ziołowy,
curry,
przyprawa do kurczaka pięć smakówLista zakupów.
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w nie za dużą kostkę, solimy i posypujemy
przyprawą curry - odstawiamy na bok.W średnim garnku wstawiamy osoloną
wodę na
makaron. Po jej zagotowaniu wyłączamy gaz i wrzucamy pokruszony
makaron i przykrywamy. Czas zaparzania zależy od tego jak miękki chcemy uzyskać
makaron. Bo jego przygotowaniu odstawiamy go na sitko, by ociekł z nadmiaru
wody.Mieszankę chińską podsmażamy w woku, dodajemy do niej dodatkowo pokrojone w cienkie paski
grzybki mun. Gdy warzywa nabiorą miękkości solimy całość, a na oddzielnej patelni podsmażamy przygotowanego wcześniej
kurczaka. Gdy z warzyw odparuje
woda doprawiamy je do własnego smaku
pieprzem cayene,
pieprzem ziołowym,
przyprawą do kurczaka pięć smaków, na koniec dodajemy
sos sojowy oraz sos
chili i dokładnie wszystko mieszamy. Nie podaję ilości ponieważ sama robię wszystko "na oko" wg własnego smaku. Gdy całość się dobrze "przegryzie" dodajemy do warzyw
makaron i
kurczaka i ponownie dokładnie mieszamy.



