Wykonanie
Jak przystało na czerwiec – pogoda dopisuje. Z okazji długiego weekendu, rodzinnie postanowiliśmy się wybrać na wyprawę rowerową nad pobliski zalew. Jedynym problemem okazał się ekwipunek – w czwartek Boże Ciało, wszystko zamknięte, a w piątek rano już chcieliśmy jechać. Postanowiłam trochę poszperać w starych przepiśnikach i tak znalazłam ten przepis – na
mleczne drożdżowe bułeczki. O tak! :-) Pamiętam jak zajadałam się nimi, mając 5 czy 6 lat. Są wspaniałe na podróż, dosyć słodkie, a dzięki
wanilii, po prostu rozpływają się w ustach.Przepis na ok. 7 bułeczek wielkości pięściSKŁADNIKI:2 szklanki
mąkiłyżeczka
suszonych drożdży (lub 5 dag świeżych)⅓ szklanki
cukru pudru4 dag
masła2
jajka⅔ szklanki ciepłego
mlekaszczypta
solicukier waniliowyulubiony
dżem czy
konfitura (ja użyłam domowej z aronii i
cynamonem)+ kruszonka:½ szklanki
mąki5 dag
masłacukier waniliowy⅓ szklanki
cukruSPOSÓB WYKONANIA:
Drożdże łączymy z
cukrem i łyżeczką
cukru pudru. Stawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Białka ubijamy, dodając
sól.
Masło stapiamy i lekko schładzamy.Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami (
białka dodajemy na sam koniec).Porządnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 , 5 – 2 godziny.Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, lekko rozgniatamy w rękach, nakładamy
dżem, zlepiamy i oprószamy kruszonką.Pieczemy (miejscem zlepienia do dołu) przez ok. 20-25 minut w temperaturze 170°C.