ßßß Cookit - przepis na Mleczne drożdżówki

Mleczne drożdżówki

nazwa

Wykonanie

Jak przystało na czerwiec – pogoda dopisuje. Z okazji długiego weekendu, rodzinnie postanowiliśmy się wybrać na wyprawę rowerową nad pobliski zalew. Jedynym problemem okazał się ekwipunek – w czwartek Boże Ciało, wszystko zamknięte, a w piątek rano już chcieliśmy jechać. Postanowiłam trochę poszperać w starych przepiśnikach i tak znalazłam ten przepis – na mleczne drożdżowe bułeczki. O tak! :-) Pamiętam jak zajadałam się nimi, mając 5 czy 6 lat. Są wspaniałe na podróż, dosyć słodkie, a dzięki wanilii, po prostu rozpływają się w ustach.
Przepis na ok. 7 bułeczek wielkości pięści
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
łyżeczka suszonych drożdży (lub 5 dag świeżych)
⅓ szklanki cukru pudru
4 dag masła
2 jajka
⅔ szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
ulubiony dżem czy konfitura (ja użyłam domowej z aronii i cynamonem)
+ kruszonka:
½ szklanki mąki
5 dag masła
cukier waniliowy
⅓ szklanki cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
Drożdże łączymy z cukrem i łyżeczką cukru pudru. Stawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Białka ubijamy, dodając sól.
Masło stapiamy i lekko schładzamy.
Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami (białka dodajemy na sam koniec).
Porządnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 , 5 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, lekko rozgniatamy w rękach, nakładamy dżem, zlepiamy i oprószamy kruszonką.
Pieczemy (miejscem zlepienia do dołu) przez ok. 20-25 minut w temperaturze 170°C.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/06/mleczne-drozdzowki.html