Wykonanie
Pamiętacie
konfiturę z
czerwonej porzeczki ? Obiecałam Wam pyszne ciasto - spieszę więc dotrzymać słowa. Ciasto jest
drożdżowe - mimo mojego
lęku przez tym rodzajem ciasta. Jest moim pierwszym podejściem do ciast typu "do odrywania". Podoba mi się ta idea :)

Składniki:500g
mąki50g
cukru4 łyżki domowego
cukru waniliowego1 torebka
suszonych drożdżysól50 g + 2 łyżki
masła150 ml
mleka2
jajka300 ml
konfitury z
czerwonej porzeczki50g czerwonych
porzeczek (mogą być mrożone)75g
cukru pudrumąka do podsypania ciasta na stolnicy
masło i
mąka do formyfolia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z 50g
cukru i
cukrem waniliowym,
drożdżami i pół łyżeczki
soli.
Mleko podgrzej, a
masło stop. Do
mąki wbij
jajka, wlej ciepłe
mleko i
masło. Składniki wymieszaj mikserem, następnie ręcznie zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.Foremkę keksową posmaruj
masłem i oprósz
mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży kwadrat. Posmaruj ciasto
konfiturą i pokrój na kwadraty o
boku ok. 8 cm. Układaj po 5-6 kwadratów jeden na drugim. Następnie każdą porcję kwadratów układaj pionowo w formie - najlepiej postaw formę pionowo i układaj kwadraty "w wieżyczkę". Ciasto odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzej do 175 st. Pozostałe 2 łyżki
masła pokrój na akwałki i włóż pomiędzy plasterki ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut - po 20 minutach przykryj folią aluioniową, by się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu - pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj
lukier z
cukru pudru i kilku łyżek gorącej
wody. Polej nim ciasto i udekoruj czerownymi
porzeczkami.
