ßßß
Składniki:500g mąki50g cukru4 łyżki domowego cukru waniliowego1 torebka suszonych drożdżysól50 g + 2 łyżki masła150 ml mleka2 jajka300 ml konfitury z czerwonej porzeczki50g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)75g cukru pudrumąka do podsypania ciasta na stolnicymasło i mąka do formyfolia aluminiowa
Sposób przygotowania:Mąkę wymieszaj z 50g cukru i cukrem waniliowym, drożdżami i pół łyżeczki soli. Mleko podgrzej, a masło stop. Do mąki wbij jajka, wlej ciepłe mleko i masło. Składniki wymieszaj mikserem, następnie ręcznie zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.Foremkę keksową posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży kwadrat. Posmaruj ciasto konfiturą i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Układaj po 5-6 kwadratów jeden na drugim. Następnie każdą porcję kwadratów układaj pionowo w formie - najlepiej postaw formę pionowo i układaj kwadraty "w wieżyczkę". Ciasto odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzej do 175 st. Pozostałe 2 łyżki masła pokrój na akwałki i włóż pomiędzy plasterki ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut - po 20 minutach przykryj folią aluioniową, by się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu - pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody. Polej nim ciasto i udekoruj czerownymi porzeczkami.