Wykonanie
Przedstawiam mój dzisiejszy obiad:
sałatkę z
kurczakiem i
mango. Niebanalne, ciekawe, słodko-kwaśne danie, idealne do przełamania drobiowej rutyny. Doskonale sprawdza się, gdy zostanie nam nieco pieczonego lub smażonego
kurczaka z poprzedniego dnia. Szybkie i proste w wykonaniu, sycące , stanowi cały obiad. Na zdjęciu widoczna moja porcja, która baaardzo szybko zniknęła.
Składniki: (dla dwóch osób)1 średnia
pierś kurczaka1 pomysł na
kurczaka z patelni- pergamin1 duży
pomidor1/2 puszki
kukurydzysałata lodowa1
mangomała garść pestek dynisos:sok z 1/2
cytryny1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy z oliwekpieprzsólKurczaka upiec lub usmażyć na patelni bez tłuszczu doprawiając według gustu (polecam dużo
czosnku,
pieprz,
sól,
zioła lub gotową
przyprawę do kurczaka. Ja osobiście bardzo lubię
kurczaka zrobionego w Pergaminie, ponieważ jest pyszny w smaku, a przy tym szybki w wykonaniu-
mięsa nie trzeba wcześniej marynować ani przyprawiać).
Sałatę porwać na kawałeczki, odsączyć
kukurydzę,
pomidora pokroić w kostkę.
Mango obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać
warzywa i owoce w misce, posypać
pestkami dyni. Ciepłego
kurczaka pokroić w małe kawałki, dodać do sałatki. Wymieszać wszystkie składniki na sos, nie żałując
pieprzu i
soli. Sos może wydać się kwaśny, ale doskonale współgra ze słodkim smakiem
kukurydzy i
mango. Polać nim
sałatkę przed podaniem, dokładnie wymieszać i sprawiedliwie podzielić na dwie porcje!Mam nadzieję, że będzie wam smakować, ja byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem, na pewno jeszcze wiele
razy wykorzystam ten przepis.