ßßß
Ciasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające.
SKŁADNIKIBiszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm)MASA JAGODOWA1,5 szklanki jagód500 ml jogurtu naturalnego250 g serka waniliowego3 łyżki cukru pudru3 łyżki żelatyny¾ szklanki gorącej wodyGALARETKAszklanka jagód2 galaretki cytrynowe
Masa jagodowaŻelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia.Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki.GalaretkaJagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 1 litr. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę jagodową. Przechowywać w lodówce.Smacznego.