Wykonanie

Ciasto, które na pewno nie przypomina, upiornych potworów czy popularnych ostatnio ciast cmentarzy, ale nawiązujące do Halloween ponieważ ma w sobie
dynie, która nieodzownie wiąże się z Halloween. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z tego obrzędu.

mus z dyni (ekspresowy)Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam miąższ, który oddzieliłam od pestek i włókien, miąższ podzieliłam na małe kawałki i wstawiał do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawiłam do przestudzenia, następnie zmiksowałam na gładką masę.Ciasto
dynioweskładniki:FOREMKA W KSZTAŁCIE DYNI1, 5 szklanki
mąkiszklanka
cukrułyżeczka proszku dopieczenia2
jajka5 łyżek musu z dyni0,5 szklanki
olejuWszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Dokładnie wystudzić, poporcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe
dynie.CIASTO JASNE2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru4
jajka125 g
masła2 łyżki
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczeniaOdrobina kwasku
cytrynowego, lub sok z połowy
cytryny.Z
białek ubić sztywną pianę,
żółtka zmiksować z
cukrem na puszystą masę
Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i
śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać
mąkę oraz
proszek do pieczenia sok z cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z
białek i delikatnie wymieszać z
ciastem. W foremce ułożyć, wykrojone
pomarańczowe dynie, zalać
ciastem piec około 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą.
