Wykonanie

Kruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast
cukru przyprawić na ostro i upieczone faszerować np. różnego rodzajami sałatek, czy pastami.


SKŁADNIKI: (80 sztuk)40 dag
mąki20 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany2
żółtkaDEKORACJAdowolne
galaretkibakaliekremPRZYGOTOWANIECiasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
sól i
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę zdarza się że ciasto potrzebuje nieco więcej
mąki wtedy należy jej dodać, ciasto jest gotowe gdy nie lepi się do ręki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm wykrawamy kółeczka (najlepiej foremką babeczki) wylepiamy foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.Dekoracja
Galaretki przygotowujemy z 3/4
wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej intensywny kolor, gdy
galaretki stężeją kroimy w drobną kostkę.Na środku babeczki za pomocą szprycy wyciskamy kleksy kremu, na nim układamy kolorowe
galaretki oraz
bakalie, i co tylko podpowiem nam nasz fantazja :)
