Wykonanie

Czyli sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik czarno-biały s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis trochę zmodyfikowałam ukrywając sernik pod pierniczkami również przepisu s. Anieli. Stąd nazwa Sernik Anielski Mix. Przy okazji wspomnę o pierniczkach po tygodniu leżakowania w chłodnym miejscu nic nie straciły ze swojego smaku i świeżości, a w serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta.


Ciasto1,5 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniapól szklanki
cukru pudru2
żółtka20 dag
masłaMasa serowa1 kg
białego sera20 dag
masła30 dag
cukru6
żółtek2 budynie
wanilioweulubiony aromatopcjonalnie
bakaliePonadto20 sztuk pierniczkówPolewaPrzygotowanieCiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkęMasa serowaZ 8
białek (2
białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć na puch,
żółtka cukier oraz
cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do
masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo
ser i
budyń. Na końcu do masy serowej dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać. Gotową masę
serową wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć pierniczki. Piec godzinę w temperaturze 200 CUpieczony sernik polać
polewą czekoladową.

