ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj są u mnie pierogi takie same jakie robi moja mama, no prawie takie same, ja ułatwiłam sobie prace i użyłam formy do wycinania pierogów. Dzięki czemu pierogi robi się znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama.
Ciasto:
2-3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 żółtko
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
Farsz:
40 dag białego sera
1 torebka kaszy gryczanej
2 cebule
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę gryczaną cebulę oraz ser przyprawić według własnego gustu i dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu.
Składniki ciasta dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować, wykrawać krążki i na każdy nakładać farsz, następnie staranie zlepić pierogi. Gotować w osolonej wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia około 5 minut. Najlepiej smakują odsmażane ;)
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/10/pierogi-z-kasza-gryczana-i-biaym-serem.html