Wykonanie
Dzień przed w Wigilią Bożego Narodzenia, czyli 23 grudnia, mój wspaniały chłopak Szymon obchodził swoje kolejne urodziny. Z tej okazji postanowiłam upiec mu tort wg własnego pomysłu. Miał on być gotowy na dzień po Bożym Narodzeniu (26 grudnia). Zadanie to, jak się okazało, nie było wcale takie proste, gdyż wszyscy domownicy byli zajęci przygotowaniem do Świąt. Walka o kuchnię rozgrywała się pomiędzy mną, moim tatą i babcią, więc ciężko było cokolwiek zrobić. Przez to całe zagonienie nie zrobiłam prawie w ogóle zdjęć, co musicie mi wybaczyć. Po wielkich, zaciętych bojach udało mi się w końcu stworzyć Tort 4 smaki . Jest naprawdę pyszny, smakował wszystkim gościom. Śmiało
mogę powiedzieć, że to moja pierwsza prawdziwa duma :)
S K Ł A D N I K I :
Biszkopt (blacha 27 cm)10
jajekpółtora szklanki
cukrupółtora szklanki
mąki2 płaskie łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa wiśniowapaczka
wiśni mrożonych bez pestek200 ml
soku wiśniowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru2 łyżki
wódki wymieszane z 50 ml
soku wiśniowegoMasa stracciatella750 g
serka mascarponeok 200 - 250 ml
śmietany 30 %półtora tabliczki
gorzkiej czekoladypół szklanki
cukru2 zagęstniki do
śmietanyPolewa czekoladowapół tabliczki
gorzkiej czekoladyszklanka
wodypół szklanki
cukru3 łyżki gorzkiego
kakaoDekoracja -
bita śmietanaP R Z Y G O T O W A N I E :
Biszkopt biały1. Przygotuj 5
jajek. Oddziel
żółtka od
białek.
Białka ubij na sztywno po czym wsyp połowę przygotowanego wcześniej
cukru. Cały czas ubijaj. Następnie dodaj
żółtka, ubijaj aż do powstania delikatnej masy. Dodaj połowę przygotowanej
mąki i łyżeczkę proszku. Z pozostałej
mąki ubierz jeszcze 2 płaskie łyżki i dodaj do masy. Cały czas ubijaj, do czasu, kiedy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane.Tortownicę posmaruj
masłem i wyłóż papierem tylko na dnie. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 170 st. C.
Biszkopt czekoladowy2. Całe przygotowanie jak powyżej. Ubrane 2 płaskie łyżki
mąki do poprzedniego
biszkoptu zastąp 2 łyżkami
kakao. Ten
biszkopt przekrój na dwie części!Jeżeli
biszkopty będą suche, nasącz je
kawą lub
sokiem wiśniowym!Masa wiśniowa3. Z 200 ml
soku wiśniowego odlej pół szklanki, pozostałą część zagotuj z
cukrem i
alkoholem. Pół szklanki soku wymieszaj z
mąką. Kiedy sok z
cukrem zacznie się gotować, wlej sok z
mąką. Mieszaj energicznie. Kiedy
kisiel zacznie się gotować wsyp
wiśnie, cały czas mieszaj.
Kisiel będzie gotowy, kiedy będzie się gotować i znikną wszystkie grudki. Ostudź.
Masa stracciatella4.
Czekoladę potrzyj na wiór, następnie zmiksuj dokładnie wszystkie składniki . Odłóż do lodówki.
Polewa czekoladowa5. Wlej
wodę do małego rondelka/garnuszka, podgrzej do pojawienia się pierwszych pęcherzyków, następnie wsyp
cukier, gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia
cukru cały czas mieszając. Dodaj
kakao i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dorzuć
czekoladę i podgrzewaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeżeli polewa będzie za bardzo wodnista, dodaj jeszcze łyżkę
kakao i
cukru. UWAGA! Polewa bardzo szybko zastyga, więc najlepiej zrobić ją na samym końcu!Całość:6. Kiedy
biszkopt wystygnie, układaj kolejno warstwami:
biszkopt czekoladowy,
wiśnie,
biszkopt biały, stracciatella,
biszkopt czekoladowy,
czekolada na górę i boki. Udekoruj
bitą śmietaną.
bon appétit!