Wykonanie

Gdy za oknem zaczyna królować złota jesień w naszym domu do łask wracają pyszne, rozgrzewające zupy. Dziś proponuje Wam sycącą, bardzo smaczną i prostą w przygotowaniu zupę krem z
cebuli. Ja nazywam ją "kryzysową", bo składniki do jej ugotowania znajdują się zawsze w kazdym domu, więc można ją zrobić gdy głód ściska a w lodówce pustki. Wypróbujcie przepis koniecznie, nie pożałujecie :).Składniki na zupę dla 2-3 osób. (ja przygotowuję ją w małym garnku, bo nasza rodzinka jest mała, jeśli potrzebujecie dużej ilości po prostu podwojcie ilość warzyw):4 średniej wielkości
ziemniaki1 naprawdę duża
marchewka lub 2 mniejsze1 mała
pietruszka3 duże
cebuleolej rzepakowy,
przyprawy takie jakie lubicie do smaku plus
bagietka i
masło do zrobienia grzanekPrzygotowanie:1.
Ziemniaki,
marchew obieramy ze skórki i myjemy a następnie kroimy w plastry.2.
Pietruszkę obieramy, myjemy a następnie kroimy na pół, po to by ją łatwo wyjąć z zupy, gdy odda wywarowi swój smak.3.
Cebulę myjemy, obieramy a następnie kroimy w kostkę i podduszamy do miękkości na patelni z odrobiną
oleju rzepakowego,
soli i
pieprzu.4. W tym samym czasie gotujemy
ziemniaki,
marchew i
pietruszkę w lekko osolonej wodzie z odrobiną
pieprzu do miękkości.5. Gdy
cebula się udusi, zestawiamy ją z ognia, zostawiająć ją pod przykryciem w oczekiwaniu,aż ugotuje się
bulion warzywny.6. Kiedy warzywa zmiękną i oddadzą wywarowi swój smak, wyjmujemy
pietruszkę, dodajemy podduszoną
cebulę, mieszamy i blendujemy na krem.7. Zblendowaną zupę doprawiamy według uznania, ja w wersji codziennej stosuję tylko odrobinę
pieprzu ziołowego, kiedy chcę troszkę orientalnego smaku dodaje odrobinę
kurkumy i
curry. Zupie cebulowej dobrze też robi
tymianek :). Wybór przypraw zalezy od Was, ale zupa jest naprawdę pyszna sama w sobie, więc z dodatkami lepiej nie przesadzać by nie "zabić" jej właściwego smaku.8. Gdy zupa jest gotowa, kroimy
bagietkę w plastry, smarujemy je z każdej strony
masłem i podsmażamy na patelni przygootowując z nich grzanki.Zupa cebulowa świetnie rozgrzewa jesienne i zimowe dni i dodaje im koloru swoim złotem, dlatego szczerze Wam ją polecam.Smacznego :)