Wykonanie

Uwielbiacie przyjemne zaskoczenia w kuchni? Ja bardzo. Takim właśnie przyjemnym i smacznym zaskoczeniem jest ta leniwa drożdżowa babka :) Dlaczego leniwa? Śpieszę z odpowiedzią: otóż by ją przygotować nie trzeba zagniatać, ugniatać itp. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, poczekać 3 godziny a
potem przemieszać łyżką i upiec. A efekt jest obłędny :). Kuchenni leniwce koniecznie wypróbujcie przepis na leniwą babkę :)Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm - to ta najmniejsza, albo na małą keksówkę):14 g
drożdży suchych lub 50 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
cukru nierafinowanego (w oryginale była szklanka, ja dałam 3/4 a i tak dla mnie za słodko, więc następnym razem ilość
cukru jeszcze zredukuje)1/2 szklanki
napoju ryżowego lub zwykłego
mleka1/2 szklanki
oleju3 rozkłócone
jajka od kur z wolnego wybiegu (rozkłócone - wymieszane)2 i 1/2 szklanki
mąki pszennejewentualnie
rodzynkiSkładniki na kruszonkę:1 łyżka
masła3 łyżki
mąki2 łyżki
cukruPrzygotowanie:1.
Drożdże suche wsypujemy do miski, (
drożdże świeże rozkruszamy i podobnie umieszczamy w misce)2. Następnie
drożdże zasypujemy
cukrem, polewmy
olejem i
napojem ryzowym lub
mlekiem w temperaturze pokojowej, dodajemy rozkłócone
jajka i zasypujemy całość
mąką. Nie mieszaćmy przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 3 godziny w ciepłe miejsce.3. Po upływie tego czasu mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników, dodajemy
rodzynki jesli chcemy. Zagniatamy też krótko składniki na kruszonkę.4. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy,posypujemy kruszonką, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C i włączonym grzaniu góra - dół lub termoobiegiem do tzw. suchego patyczka (w orginalnym przepisie autorka podaje, iż 45 minut, w moim piekarniku ciasto potrzebowało jednak 60 minut by się upekło, dllatego czas dostosujcie sami ale po 40 minutach bądźcie czujni, żeby nie spalić babki :)Baba jest taka jak trzeba, puchata, słodka, lekko wilgotna, po prostu pyszna w sam raz na jakieś leniwe popołudnie przy
kawie lub herbacie.Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga "Ostra na słodko".Smacznego :)
