Wykonanie

Dziś przepis na chlebek, który w smaku bardzo przypomina
chałkę, tylko taką wzbogaconą o
wiórki kokosowe :) Chlebek jest delikatny, słodkawy, dla mnie po prostu pyszny. Świetnie się komponuje z
konfiturą,
miodem ale i z tymi wytrawnymi dodatkami też, bo równoważy ich smak :) Robi się go prosto i szybko, więc polecam :) Orginalny przepis pochodzi z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby.Składniki:450 g
mąki pszennej chlebowej lub zwykłej1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru1.5 łyżeczki
drożdży suchych lub 12 g
drożdży świeżych55 g
wiórków kokosowych15 g
oleju (w orginale 15 g
masła)275
sojowego waniliowego napoju (w orginale tyle samo zwykłego
mleka plus 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii)Przygotowanie:1. Skladniki suche umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy
olej i
napój sojowy i zagniatamy na gładkie elastyczne ciasto.2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie okolice kaloryfera) do podwojenia objętości (około 1 godzina)3. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, formujemy w podłużny bochenek i wkładamy do keksówki o wymiarach (27 na 9 cm) wysmarowanej wczesniej
olejem lub
masłem i wysypanej
bułką tartą. (Ja mam formę silikonową dlatego tylko delikatnie natłuszczam ją
olejem).4. Chlebek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny lub dłużej do podwojenia objętości.5. W tym czasie włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 st°C, grzanie góra - dół.6. Wyrośnięty chlebek smarujemy pędzlem zamoczonym w odrobinie
wody z
syropem z Agawy lub
miodem (opcjonalnie
mlekiem) i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.Gotowy chlebek powinien być zezłocony i wydawać guchy odgłos postukany od
spodu. Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy na kratce, pod sciereczką.Chlebek jest bardzoo smaczny, ciężko mi powiedzieć jak długo zachowuje świeżość bo u nas znika dość szybko :) Jednak myślę, że odpowiednio przechowywany może służyć nawet 5 dni.Smacznego :)
