Wykonanie

Lekko słodki
drożdżowy chlebek, mięciutki i delikatnie
kokosowy w smaku. Bezproblemowy do wykonania. Najświeższy w dniu pieczenia, choć na drugi dzień także nam odpowiadał. Przepis Anne Sheasby z 'The big book of bread'.Składniki:450 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli15 g miękkiego
masła1,5 łyżeczki suchych
drożdży lub 12 g świeżych1 łyżka drobnego
cukru55 g
wiórków kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii275 ml ciepłego
mlekaMąkę i
sól wsypać do miski, dodać
masło,
drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn),
cukier i wiórki. W
mące zrobić dołek, wlać
mleko, ekstrakt. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywając lnianą ściereczką.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Uformować w podłużny kształt
chlebka. Formę keksówkę (moja o dolnych wymiarach 27 x 9 cm) wysmarować
masłem i wysypać
kaszą manną. Umieścić w niej uformowany chlebek, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut,
chleb powinien być wyrośnięty, złoty i wydawać głuchy odgłos po uderzeniu od
spodu. Wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough' - około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)