ßßß Cookit - przepis na Niedziela na słodko: Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Niedziela na słodko: Sernik z białą czekoladą i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Sernik z rodzaju ciężkich i wilgotnych. Należy do jednych z moich ulubionych. Wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy. W zasadzie wystarczy tylko zmiksować ser, a następnie domieszać inne składniki. Cierpkość żurawiny doskonale kontrastuje ze słodką masą serową. A polany czekoladę smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na spód ciasteczkowy:
60 g stopionego masła/margaryny
135 g herbatników owsianych
Składniki na masę serową:
750 g sera
1 szkl. śmietany
200 g białej czekolady
3 jajka
1 łyżka ekstraktu
½ opakowania budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru (można więcej, wg. uznania)
200 g żurawiny
Wszystkie składniki wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki, powinny mieć temp. pokojową. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
Ciastka zmielić na proszek i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć.
Ser, śmietanę, jajka i cukier wymieszać i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać ekstrakt i partiami czekoladę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na końcu wmieszać przesianą mąkę z budyniem.
Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy, na wierzchu ułożyć żurawinę.
Na spód piekarnika wstawić blachę z wrzącą wodą i nagrzać go do 200 st. C. Wstawić ciasto, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturą do 150 st. C i piec przez 1 godzinę. Sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia. A następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać białą czekoladą.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/10/niedziela-na-sodko-sernik-z-biaa.html