ßßß
Sernik z rodzaju ciężkich i wilgotnych. Należy do jednych z moich ulubionych. Wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy. W zasadzie wystarczy tylko zmiksować ser, a następnie domieszać inne składniki. Cierpkość żurawiny doskonale kontrastuje ze słodką masą serową. A polany czekoladę smakuje jeszcze lepiej.Składniki na spód ciasteczkowy:60 g stopionego masła/margaryny135 g herbatników owsianychSkładniki na masę serową:750 g sera1 szkl. śmietany200 g białej czekolady3 jajka1 łyżka ekstraktu½ opakowania budyniu waniliowego1 łyżka mąki pszennej3 łyżki cukru pudru (można więcej, wg. uznania)200 g żurawinyWszystkie składniki wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki, powinny mieć temp. pokojową. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.Ciastka zmielić na proszek i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć.Ser, śmietanę, jajka i cukier wymieszać i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać ekstrakt i partiami czekoladę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na końcu wmieszać przesianą mąkę z budyniem.Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy, na wierzchu ułożyć żurawinę.Na spód piekarnika wstawić blachę z wrzącą wodą i nagrzać go do 200 st. C. Wstawić ciasto, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturą do 150 st. C i piec przez 1 godzinę. Sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia. A następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać białą czekoladą.
Ewka