Wykonanie

Uwielbiam pesto. i to
bazyliowe i z
suszonych pomidorów. Szczególnie z pełnoziarnistym
makaronem. Na moje akademikowe realia zawsze stosowałam pesto ze słoiczka ;/ Korzystając z tego, że są jeszcze wakacje ( pozdrawiam wszystkich studentów :D) postanowiłam przygotować własne pesto z
pietruszki. Jest ono bardziej gęste, pastowane, idealne na kanapkę. Gdy chcemy wykorzystać je na obiad proponuje dodać więcej
oleju lub
oliwy.Składniki:duży pęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnku2 łyżki uprażonego na suchej patelni
słonecznika4 łyżki
oleju rzepakowego ( tzw
oliwa północy) lub
oliwy z oliwek-do wyboru3 łyżki startego na drobnych oczkach
sera goudaNatkę myjemy, osuszany i drobno siekamy.
Czosnek drobno siekamy.
Matkę,
czosnek,
słonecznik i
ser umieszczamy w malakserze lub w pojemniku w którym będziemy blendować. Wlewamy odrobinę
oleju i powoli miksujemy, stopniowo dodając
olej. Dodawać
olej do pożądanej gęstości. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia. Jemu z kanapką,
makaronem lub prosto ze słoiczka :)Smacznego!Aga