ßßß Cookit - przepis na Pasta pietruszkowa, czyli pesto po polsku

Pasta pietruszkowa, czyli pesto po polsku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pesto. i to bazyliowe i z suszonych pomidorów. Szczególnie z pełnoziarnistym makaronem. Na moje akademikowe realia zawsze stosowałam pesto ze słoiczka ;/ Korzystając z tego, że są jeszcze wakacje ( pozdrawiam wszystkich studentów :D) postanowiłam przygotować własne pesto z pietruszki. Jest ono bardziej gęste, pastowane, idealne na kanapkę. Gdy chcemy wykorzystać je na obiad proponuje dodać więcej oleju lub oliwy.
Składniki:
duży pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika
4 łyżki oleju rzepakowego ( tzw oliwa północy) lub oliwy z oliwek-do wyboru
3 łyżki startego na drobnych oczkach sera gouda
Natkę myjemy, osuszany i drobno siekamy. Czosnek drobno siekamy. Matkę, czosnek, słonecznik i ser umieszczamy w malakserze lub w pojemniku w którym będziemy blendować. Wlewamy odrobinę oleju i powoli miksujemy, stopniowo dodając olej. Dodawać olej do pożądanej gęstości. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia. Jemu z kanapką, makaronem lub prosto ze słoiczka :)
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/09/pasta-pietruszkowa-czyli-pesto-po-polsku.html