ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze śliwką i miodem

Pierogi ze śliwką i miodem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pierogi są takim daniem, na które trzeba poświęcić prawie pół dnia. Bo przecież jak już rozłożymy wszystko i zrobimy to ciasto, to nie po to, żeby ulepić 20 pierogów. Dlatego też wykorzystałam jedną sobotę i przygotowałam spory zapas pierożków. Postanowiłam zaszaleć i dodatkowo zrobić cztery różne farsze. Ostatnio miałam okazję wziąć udział w festiwalu pierogów, także miałam wiele inspiracji. Ciężko mi powiedzieć, ile pierogów wyszło z tej porcji, ale myślę, że mniej więcej 70.
Składniki na ciasto pierogowe:
ok. 600-650 g mąki
5 łyżek oleju
1 szklanka zimnej wody
2 jajka
Farsz:
śliwki pokrojone na ćwiartki lub mniejsze kawałki (w zależności od ich wielkości)
miód (1 łyżka na 5 dużych śliwek)
Składniki na ciasto pierogowe dokładnie wymieszać i zagnieść. Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Ciasto powinno być dość miękkie i nie może kleić się do rąk. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na cienki placek. Następnie wycinać szklanką koła, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi.
Śliwki wrzucić do garnuszka wraz z miodem. Dokładnie wymieszać, żeby miód dobrze pokrył owoce. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż śliwki zaczną delikatnie mięknąć i zmieniać kolor na różowy. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Następnie lepić pierogi i gotowe wrzucać na wrzątek i gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/pierogi-ze-sliwka-i-miodem.html