Wykonanie
Robienie domowego
makaronu zawsze mnie przerażało a raczej wałkowanie ciasta i jego krojenie.Dzisiaj używam maszynki a robienie domowego
makaronu to prawdziwa przyjemność:)
SKŁADNIKI :2 szklanki
mąki tortowej1
jajko1 łyżka
olejuodrobina ciepłej
wody do zagniecenia ciastaPRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy na stolnicę,dodajemy
olej,
jajka i dolewając
wodę zagniatamy zwarte,zbite ciasto.Zakrywamy je folią na 15 minut aby odpoczęło.Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy bardzo cienko,podsypując je
mąką.Ja używam maszynki do
makaronu,ciasto uzyskuje cienkość 3 minimetrów.Pasy ciasta zostawiam na kilka minut aby podeschło.Po tym czasie tniemy
makaron,lekko go podrzucając i podsypując
mąką aby się nie skleiło.W dużym garnku zagotowujemy
wodę z łyżką
soli i łyżką
oliwy.Wrzucamy
makaron,gotujemy 2 minuty po wypłynięciu.Odcedzamy,płuczemy zimną
wodą,przekładamy do miski.Smacznego.