ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron

Domowy makaron

nazwa

Składniki

Wykonanie

Najlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski makaron, albo wtedy kiedy po prostu zostanie nam ciasto z lepienia pierogów ;) Nie będę podawała dokładnych składników, ponieważ zawsze robię "na oko" i w sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać :)
Składniki:
mąka
zimna woda
opcjonalnie 1 jajko (u mnie najczęściej robimy bez)
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując mąką i zabieramy się na krojenie :) Później już tylko gotujemy w osolonym wrzątku, a po ugotowaniu przelewamy zimną wodą :)
PS. 1. Pamiętajcie aby wodę do mąki dodawać stopniowo
2. Ciasto nie może być też bardzo twarde, bo taki też wyjdzie makaron po ugotowaniu :)
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/09/domowy-makaron.html