Wykonanie
Najlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski
makaron, albo wtedy kiedy po prostu zostanie nam ciasto z lepienia pierogów ;) Nie
będę podawała dokładnych składników, ponieważ zawsze robię "na oko" i w
sumie wszystko zależy też od tego ile tego
makaronu chcemy uzyskać :)Składniki:
mąkazimna
wodaopcjonalnie 1
jajko (u mnie najczęściej robimy bez)1 łyżka
olejuPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując
mąką i zabieramy się na krojenie :) Później już tylko gotujemy w osolonym wrzątku, a po ugotowaniu przelewamy zimną
wodą :)PS. 1. Pamiętajcie aby
wodę do
mąki dodawać stopniowo2. Ciasto nie może być też bardzo twarde, bo taki też wyjdzie
makaron po ugotowaniu :)
Smacznego ! ;)