Wykonanie
Wypróbowałam nową foremkę silikonową, którą wygrałam w akcji: Wypieki bez
mąki, organizowanej przez funandtaste .

Cieszyłam się bardzo bo akurat keksowej foremki nie miałam, ostatnią musiałam wyrzucić:( A nowa foremka sprawdziła się wyśmienicie:)A przepis pochodzi z zasobów Nigelli z
serii Nigella Ucztuje.Fajne mocno
czekoladowe, wilgotne ciasto.Ciasto
czekoladowe nigelli, nigella ciasto
czekoladowe, przepis na ciasto
czekoladowe, wilgotne ciasto
czekoladowe
Składniki na ciasto:1 i 2/3 szk
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 szk
kakao1 i 1/3 szk
cukru165g
masła2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii1/3 szk
śmietany gęstej1/2 szk wrzątku1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady - posiekanaWszystkie składniki oprócz gorącej
wody i posiekanej
czekolady wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Miksując dolewaj
wody. Gdy powstanie gładka jednolita masa dodać
czekoladę, zamieszać i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w temp. 160st. C przez około 1h, do suchego patyczka.Teraz zabieramy się za
syrop do polania.Składniki na
syrop:1 łyżeczka
kakao1/2 szk
wody1/2 szk
cukruWszystkie składniki na sos zagotować i gotować przez około 5 min do uzyskania lepkiego
syropu. Ciasto po nakłuwać patyczkiem i polać sosem, tak by wlał się w małe otworki. Posypać startą
czekoladą.Smacznego:)