ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pierożki z fetą i brokułem

Drożdżowe pierożki z fetą i brokułem

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam pozbywać się zapasów z zamrażarki, by móc ją rozmrozić i przygotować na letni sezon. Zaczęłam od warzyw, czyli brokuły i marchewka. W lodówce miałam jeszcze fetę i po połączeniu wyszedł farsz do pierożków.
Składniki:
1/2 brokuła
garść pokrojonej w paseczki marchewki
feta
300g mąki
20g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szk letniego mleka
łyżka oliwy
żółtko do posmarowania
Przygotować ciasto na pierożki. Wykorzystałam przepis na pizzę . Należy połączyć mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20min. W tym czasie ugotować brokuła i marchewką (około 5min). Ugotowane warzywa zmiksować, połączyć z fetą. Można doprawić ziołami (użyłam bazylii i oregano) oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać koła za pomocą kubka. Na środek nakładać farsz i lepić pierożki. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 190st. C około 12-15min na złoty kolor.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/04/drozdzowe-pierozki-z-feta-i-brokuem.html