Wykonanie
Postanowiłam pozbywać się zapasów z zamrażarki, by móc ją rozmrozić i przygotować na letni sezon. Zaczęłam od warzyw, czyli
brokuły i
marchewka. W lodówce miałam jeszcze
fetę i po połączeniu wyszedł farsz do pierożków.Składniki:1/2
brokułagarść pokrojonej w paseczki
marchewkifeta300g
mąki20g
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 szk letniego
mlekałyżka
oliwyżółtko do posmarowaniaPrzygotować ciasto na pierożki. Wykorzystałam przepis na pizzę . Należy połączyć
mąkę,
sól i
oliwę.
Drożdże rozpuścić w
mleku i dodać do
mąki. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20min. W tym czasie ugotować
brokuła i
marchewką (około 5min). Ugotowane warzywa zmiksować, połączyć z
fetą. Można doprawić
ziołami (użyłam
bazylii i
oregano) oraz
pieprzem.Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać koła za pomocą kubka. Na środek nakładać farsz i lepić pierożki. Posmarować rozmąconym
żółtkiem. Piec w temp. 190st. C około 12-15min na złoty kolor.
