ßßß
Będąc w Poznaniu miałyśmy okazję spróbować włoską kuchnię. Na przystawkę wybrałyśmy focaccięi, czyli rodzaj włoskiego pieczywa. Ciasto przypomina spód od pizzyi, więc jest pyszniutkie!możemy skomponować focaccię z różnymi dodatkami - według własnych upodobań.Najlepiej smakuje maczany w oliwie z dodatkiem suszonego romarynu. ;)Składniki na 2 blaszki 25x30:8 g suchych drożdży100 ml ciepłego mleka3 5 szklanki mąki typu 500 -> 600g2 łyżeczki soli4 łyżki oliwyDodatki:oliwaświeży rozmarynsólPrzygotowanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić pod przykryciem na 10 minut żeby zaczęły pracować.Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, sól, oliwę oraz około 350 ml ciepłej wody.Wszystko wyrobić w mikserze ze specjalnym hakiem przez około 10 minut lub ręcznie przez 15 minut.Odstawić na około 2 h pod przykryciem w ciepłe miejsce.Nasmarować formy oliwą.Przedzielić na 2 części i włożyć do form.Porobić łyżką wgłębienia i odstawić na około 1h pod przykryciem.Nagrzać piekarnik do 200 stopni.Nasmarować ciasta oliwą, dodać sól i świeży rozmaryn - można dodać pomidorki koktajlowe, suszone pomidory czy oliwki.Wstawić ciasta na około 20 minut do piekarnika.Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika!
Smacznego!