Wykonanie

Danie kuchni skandynawskiej, myślę, że również nada się na naszą postną Wigilię. Choć pewnie spokojnie będzie przyjęte z entuzjazmem na każdej imprezie. Ja miałam przyjemność kosztowania po raz pierwszy w tej wersji, na babskiej, zakładowej imprezie. Autorem była Iwonka, która dogadzała nam, serwowanym na
chlebie kawałkiem, wydawało się
wędzonej ryby, pomiędzy ożywioną dyskusją blisko 20 kobiet:-) Jakież było nasze zdziwienie -
łosoś okazał się surowy, macerowany w przyprawach blisko 24 h.

Podaję przepis za Iwonką:-)Składniki:kawałek fileta z
łososia,
sól morska gruboziarnista,
pieprz kolorowy grubo zmielony,
koperek (świeży lub suszony),ja dodałam dodatkowo
cukier,
sos musztardowo-
miodowy :2 łyżeczki
musztardy Dijon,1 łyżeczka
miodu,2 łyżeczki
oliwy z oliwek,1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Łososia umyć, wytrzeć do sucha. Obsypać
solą tak, żeby przykryła cała powierzchnię
ryby, na wierzch
pieprzem pokryć warstwę
soli, posypać niewielką ilością
cukru, a na samą górę gruba warstwa
koperku, żeby całość przykryć. Owinąć ciasno
rybę folią spożywczą, przygnieść deską i wstawić do lodówki na 24 - 48h. Przed podaniem można usunąć
przyprawy. Kroić w bardzo cienkie plastry.Składniki sosu wymieszać i podawać razem z
łososiem. Sos nie jest konieczny, jednak wydaje mi się, że pasuje idealnie.