ßßß Cookit - przepis na Szparagi z jajem

Szparagi z jajem

nazwa

Wykonanie

Skoro już się pojawiły to musiałam je kupić i przygotować sobie na bardzo późne śniadanie a właściwie lunch. Piszę "sobie" bo Żarłoczek za szparagami nie przepada - cóż, nie zna się i tyle. Pożytek z tego stanu rzeczy jeszcze taki, że nie zje mi ani jednego :D
Szparagi gotowane z jajkiem na twardo
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki:
ok. 1/2 kg zielonych świeżych szparagów
1 - 2 jajka
kilka gałązek koperku
1 łyżka cukru do gotowania
sos - 1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki oleju rydzowego
do smaku: cukier, sól morska, pieprz kolorowy mielony
sposób przygotowania: w głębokim, szerokim talerzu wymieszałam składniki sosu. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i posiekałam. Posiekałam także koperek.
Szparagi opłukałam, przycięłam końcówki. Ponieważ nie mam wąskiego, wysokiego garnka, takiego specjalnego do gotowania szparagów, wzięłam taki w którym mogłam je umieścić tak żeby nie pływały poziomo całe zanurzone w wodzie. Do garnka nalałam wody tylko tyle żeby zanurzone były w niej jedynie najwyżej do połowy. Zagotowałam wodę dodając cukier, włożyłam szparagi i gotowałam pod przykryciem może jakieś 4 minuty - trzeba po tym czasie wyjąć jednego i sprawdzić czy dolny koniec jest ugotowany - jeśli tak to główka na pewno też. Warzywa odcedziłam i od razu przełożyłam na talerz z sosem, delikatnie, ale starannie wymieszałam żeby całe obtoczyć w sosie. Ciepłe wyłożyłam na talerz, posypałam jajkiem. Skropiłam resztką sosu pozostałego na talerzu i posypałam koperkiem. Coś pysznego i tylko dla mnie :D
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/szparagi-z-jajem.html