ßßß Cookit - przepis na Śmietanowiec mandarynkowy Gizeli

Śmietanowiec mandarynkowy Gizeli

nazwa

Wykonanie

Nazwa tego ciasta jest moim wymysłem od imienia osoby, która go robi:-) Jadam go co roku na urodzinach Gizeli. Przepis pochodzi z Niemiec. Kiedyś upiekłam go córce do szkoły i pani powiedziała, że jest to najlepszy sernik jaki w życiu jadła. A tam nie ma ani grama sera:-))
Składniki:
na ciasto:
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
15-20 dkg maki,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia. na masę:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru w proszku,
0,5 litra mleka,
20 dkg cukru,
3x200 g śmietany 22-24% tł. (używam śmietany szefa kuchni Danone),
puszka mandarynek,
do posypania płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Jeśli mamy małą tortownicę to należy wziąć połowę składników na ciasto. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.Ponakłuwać widelcem i p odpiec do zrumienienia.
Na masę ugotować 2 budynie (pamiętać, że jest to połowa mleka niż opisane jest na opakowaniu), dodać cukier. Ostudzić. Kiedy masa jest zimna ubić mikserem ze śmietaną. Ja mieszam łyżką, dodając powoli śmietanę do budyniu. Jeśli powstaną grudki to rozbijam je blenderem. Gdy już całość jest wymieszana dodać odsączone mandarynki z puszki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec oko ł o 1h w 180- 200 stopniach, do zrumienienia. Jeśli będzie po ostudzeniu lekko płynny, to wstawić do lodówki, aby stężał.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/11/smietanowiec-mandarynkowy-gizeli.html