Wykonanie



Bardzo lubię ciasta, ale w związku z tym, że ciągle jestem na diecie, to ich nie jem tylko robię:-). Musicie mi uwierzyć na słowo, że są dobre:-). Skoro degustatorzy chwalą to myślę, że
mogę się podzielić z
Wami przepisem. Nadal trwa sezon na
porzeczki. Wymodziłam śmietanowca na półkruchym spodzie z
czerwonymi porzeczkami właśnie. Smak słodkawy złamany jest kwaśnymi
owocami , co
daje fajną fuzję:-).Składniki:

Na ciasto:100 g
masła,150-200 g
mąki,100 g
cukru,1
jajko,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Masa:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru,300 - 350 ml
mleka,50 g
cukru,1
śmietana 22 % tłuszczu,150 - 200 g
czerwonej porzeczki.Przygotowanie:Z podanych składników zrobić ciasto, ułożyć w formie, ponakłuwać widelcem i zapiec do zrumienienia w 180 stopniach . Ugotować
budyń dodając
cukier do
mleka. Po ostudzeniu dokładnie wymieszać ze
śmietaną, jeśli pojawią się grudki to blenderem je rozbić. Wylać masę na podpieczony spód, ułożyć
porzeczki na wierzch i przyozdobić resztkami ciasta. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 45 – 50 minut ( maksymalnie do 1 h).
