Wykonanie
17 Flares Twitter 0 Facebook 17 17 17 17 Flares ×
Sos czosnkowy zdobył tak wielką sławę, że ciężko jest powiedzieć o nim coś nowego, coś co kogoś zaskoczy. Przyjął się w niektórych pizzeriach i chociaż teoretycznie jedzenie pizzy z
sosem czosnkowym jest swoistym nietaktem to robimy to ciągle i nieustępliwie. Dlatego i na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na ten klasyk „sosowego” gatunku. Od dziś zagości na Waszych stołach, wypróbujcie mój przepis i dzielcie się nowymi przepisami na zastosowanie tego smakołyku.

Składniki:1 szklanka gęstego
jogurtu lub
śmietany 18%1/2 szklanki
majonezu3-4 ząbki
czosnku1 łyżka
cukru1 łyżeczka
bazylii*1 łyżeczka
oregano*1/2 łyżeczki
majeranku*1/2 łyżeczki
tymianku lub
rozmarynu*szczypta
soli*
przyprawy te można zastąpić 3 łyżeczkami gotowej mieszanki do pizzy, opcjonalnie
ziołami prowansalskimi , można też użyć świeżych siekanych
ziółPrzygotowanie:
Jogurt wymieszać dokładnie z
majonezem, dodać
cukier,
zioła ( jeśli są świeże należy je wcześniej posiekać) i
sól (mieszać do ich rozpuszczenia).Posiekać drobno
czosnek.Sos powinien postać w lodówce minimum 15 minut.Oto mój niezastąpiony
sos czosnkowyBrak powiązanych notek.