Wykonanie
Pączki z nadzieniem
czekoladowym w posypce ze słodu. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsay'a. Przyglądałam się mu już jakiś czas, a zbliżający Tłusty Czwartek zachęcił mnie do jego wykorzystania. Na blogu są już tradycyjne Pączki, a te z
czekoladą również warto wypróbować, bo są smaczne.Nadzienia do pączków wychodzi bardzo dużo, dlatego polecam zrobić z połowy składników. Jeśli jednak zrobicie z całości, to resztę można wstawić do lodówki, żeby stwardniało.
Potem z twardej masy ukulać
trufelki i obtoczyć je w cukrze pudrze,
kakao czy innej posypce.Ps. Wiem, że w Polsce trudno dostać
napój Ovaltine ze słodem, którego użyłam w przepisie (niemiecka nazwa Ovomaltine). Na rynku nie ma też chyba żadnego odpowiednika, więc można pączki obtoczyć po prostu w drobnym cukrze. Jeśli jednak komuś bardzo zależy na słodzie (bo jednak nadaje innego smaku pączkom), to widziałam, że jest dostępny np na Allegro czy w różnych sklepach internetowych. Tak przy okazji dodam, że bardzo lubię ten
napój ;)

Pączki z
CzekoladąSkładniki:50 g drobnego
cukru150 ml pełnego
mleka15 g świeżych
drożdży50 g niesolonego
masła320 g
mąki pszennejszczypta
soli2
żółtkaolej; do smażeniaPosypka:2-3 łyżki słodu jęczmiennego w proszku z dodatkiem
kakao np. Ovaltine2-3 łyżki drobnego
cukru250 ml
śmietany kremówki2-4 łyżki płynnego
miodu; do smaku (ja dałam 4)250 g ciemnej
czekolady60 g niesolonego zimnego
masłaW rondelku podgrzej
mleko z
cukrem, aż będzie ciepłe, a
cukier się rozpuści.
Drożdże pokrusz do miski i zalej połową ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw. Do pozostałego w rondelku
mleka, dodaj
masło i podgrzej, aż się rozpuści (nie doprowadź do zagotowania).

Do dużej miski przesiej
mąkę, dodaj
sól i zrób wgłębienie po środku. Wlej
mleko,
drożdże i
żółtka, wymieszaj
łopatką, aby połączyć składniki. Ciasto przełóż na posypaną
mąką powierzchnię i zagnieć przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Włóż do oprószonej
mąką miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Czekoladę połam do miski, dodaj pokrojone w kostkę
masło. W rondelku podgrzej
śmietanę i
miód.

Kiedy
śmietana będzie bliska zagotowania, zalej nią
czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Odstaw do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i jeszcze chwilę zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 cm.
Ostrym nożem potnij na 12 prostokątnych poduszeczek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do podwojenia objętości.

W talerzu wymieszaj słód i
cukier. Pączki smaż w głębokim
oleju, nagrzanym do 170°C (w trakcie smażenia reguluj ogień, żeby pączki nie rumieniły się zbyt szybko).

Usmażone pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczaj w słodzie.
Czekoladowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z długą końcówką i nadziej nim jeszcze ciepłe pączki.

SMACZNEGO!






źródło: Malt chocolate doughnuts z książki "Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course"