ßßß
Składniki:400 g białej kapusty250 g wołowego mięsa mielonego250 g wieprzowego mięsa mielonego100 g suchego białego ryżu1 cebula2 jajkasól, świeżo mielony pieprz; do smakuolej do smażeniaSos:600 ml bulionu (dałam drobiowy)2 łyżki koncentratu pomidorowegoszczypta cukrusól, świeżo mielony pieprz; do smakuKapustę drobno poszatkuj. Posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ugnieć ręką, żeby puściła sok, a potem odciśnij.
W misce umieść mięso mielone, kapustę, posiekaną cebulę, ryż i jajka. Dobrze wyrób masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ręce maczaj w ciepłej wodzie i formuj kotleciki (u mnie porcja około 60 g - wyszło około 17 kotletów). Obsmaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Gotowe kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym (koniecznie takim z pokrywką). Gorący bulion wymieszaj z koncentratem i dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem zalej kotlety. Przykryj górną częścią naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 60 - 70 minut (czas dopasuj do swojego piekarnika). Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
SMACZNEGO!

źródło: przepis własny