Wykonanie
Bardzo lubię gołąbki. Niestety w Anglii ciężko jest dostać dużą
kapustę, w której liście można by było zawinąć
mięso. W sklepach dostępne są malutkie główki, zazwyczaj ważące poniżej kilograma, a często nawet tylko ich połówki. Zdarzyło mi się spotkać nieco większe okazy, wtedy zawsze biorę 2 sztuki i kiedy powybieram największe liście, to jestem w stanie zrobić trochę gołąbeczków, jednak ich rozmiar jest sporo mniejszy niż z
kapusty dostępnej w Polsce. Niestety już dawno nie spotkałam takich większych okazów
kapusty, a gołąbki śniły mi się po nocach, dlatego postanowiłam przygotować kotlety gołąbkowe.Kotlety wyszły pyszne! Nie są to gołąbki, ale bardzo im do nich blisko. Razem z Mężem je uwielbiamy, dlatego na pewno będą gościły na naszym
stole częściej. Polecam Wam wypróbować ten przepis!PS. Ja akurat lubię bawić w obgotowywanie
kapusty,
potem zawijanie
mięsa w jej liście itd. ale dla tych, którzy za tym nie przepadają, takie "leniwe gołąbki" to idealny przepis.

Składniki:400 g
białej kapusty250 g
wołowego mięsa mielonego250 g
wieprzowego mięsa mielonego100 g suchego
białego ryżu1
cebula2
jajkasól, świeżo mielony
pieprz; do smaku
olej do smażeniaSos:600 ml
bulionu (dałam drobiowy)2 łyżki
koncentratu pomidorowegoszczypta
cukrusól, świeżo mielony
pieprz; do smaku
Kapustę drobno poszatkuj.
Posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ugnieć ręką, żeby puściła sok, a
potem odciśnij.

W misce umieść
mięso mielone,
kapustę, posiekaną
cebulę,
ryż i
jajka. Dobrze wyrób masę. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.

Ręce maczaj w ciepłej wodzie i formuj kotleciki (u mnie porcja około 60 g - wyszło około 17 kotletów). Obsmaż z obu stron na patelni z rozgrzanym
olejem.

Gotowe kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym (koniecznie takim z pokrywką). Gorący
bulion wymieszaj z koncentratem i dopraw do smaku
cukrem,
solą oraz
pieprzem. Powstałym sosem zalej kotlety. Przykryj górną częścią naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 60 - 70 minut (czas dopasuj do swojego piekarnika). Podawaj z
ziemniakami lub
ryżem.

SMACZNEGO!



źródło: przepis własny