Wykonanie
Papryka nadziewana farszem
mięsno-
pomidorowym. Nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu.
Składniki:4
papryki250 g
mielonego mięsa wieprzowego250 g
mielonego mięsa wołowego1
cebula3 ząbki
czosnku500 g passaty100 ml
wodytarta mozzarella do posypania
sólpieprz2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
ziół włoskich
oliwaNa rozgrzanej
oliwie zeszklij
cebulę, po pewnym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek. Kiedy
cebula zmięknie dodaj
mięso. Smaż mieszając, żeby
mięso się rozdrobniło i równo ścięło.
Kiedy
mięso nie będzie już surowe, dodaj 300 ml passaty i dopraw
solą,
pieprzem oraz
oregano. Duś pod przykryciem przez 25 minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie
papryki umyj, odkrój górną część i pozbaw nasion.
Posól i popieprz w środku.
Gotowym farszem nadziej
papryki i ustaw je w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj resztę passaty (200 g),
wodę,
sól,
pieprz i
zioła włoskie. Wlej do naczynia z
paprykami.
Papryki przykryj górną odciętą częścią. Piecz w 200°C przez 30 - 40 minut.
Wyjmij z piekarnika. Z
papryk zdejmij "czapeczki",
papryki posyp
mozzarellą i z powrotem przykryj "czapeczkami. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami "
Papryki z farszem mięsnym"