ßßß Cookit - przepis na Papryka Nadziewana Mięsem

Papryka Nadziewana Mięsem

nazwa

Wykonanie

Papryka nadziewana farszem mięsno-pomidorowym. Nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
4 papryki
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 g passaty
100 ml wody
tarta mozzarella do posypania
sól
pieprz
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka ziół włoskich
oliwa
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, po pewnym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodaj mięso. Smaż mieszając, żeby mięso się rozdrobniło i równo ścięło.
Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodaj 300 ml passaty i dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Duś pod przykryciem przez 25 minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie papryki umyj, odkrój górną część i pozbaw nasion. Posól i popieprz w środku.
Gotowym farszem nadziej papryki i ustaw je w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj resztę passaty (200 g), wodę, sól, pieprz i zioła włoskie. Wlej do naczynia z paprykami. Papryki przykryj górną odciętą częścią. Piecz w 200°C przez 30 - 40 minut.
Wyjmij z piekarnika. Z papryk zdejmij "czapeczki", papryki posyp mozzarellą i z powrotem przykryj "czapeczkami. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami "Papryki z farszem mięsnym"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/01/papryka-nadziewana-miesem.html