ßßß
Składniki:4 papryki250 g mielonego mięsa wieprzowego250 g mielonego mięsa wołowego1 cebula3 ząbki czosnku500 g passaty100 ml wodytarta mozzarella do posypaniasólpieprz2 łyżeczki oregano1 łyżeczka ziół włoskicholiwaNa rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, po pewnym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodaj mięso. Smaż mieszając, żeby mięso się rozdrobniło i równo ścięło.
Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodaj 300 ml passaty i dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Duś pod przykryciem przez 25 minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie papryki umyj, odkrój górną część i pozbaw nasion. Posól i popieprz w środku.
Gotowym farszem nadziej papryki i ustaw je w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj resztę passaty (200 g), wodę, sól, pieprz i zioła włoskie. Wlej do naczynia z paprykami. Papryki przykryj górną odciętą częścią. Piecz w 200°C przez 30 - 40 minut.
Wyjmij z piekarnika. Z papryk zdejmij "czapeczki", papryki posyp mozzarellą i z powrotem przykryj "czapeczkami. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO!






źródło: ze zmianami "Papryki z farszem mięsnym"